Cal Vacunar els gats si no surten de Casa?

La resposta és sí, cal vacunar els gats que no surten a l’exterior

La vacunació dels gats en general i més en concret dels que no surten de casa, és una de les preguntes més freqüents que ens feu i també, la que més controvèrsia us genera. A continuació us explicarem per què, responent a les preguntes més habituals.

1. Per què vacunar si no tenen contacte amb l’exterior?

No ha de ser una excusa pensar que si l’animal no està en contacte amb l’exterior no pot contraure malalties. Les infeccions poden arribar als nostres amics felins a través de sabates, roba o bosses que portem de fora.

A més, sabem que són molt curiosos, podent-se escapar, com per exemple fa el Mixer, sortint al replà de casa sempre que pot, incrementant així el risc de contagi.

2. Què són les vacunes? Protegeixen al 100%?

La vacuna és una suspensió de microorganismes (bacteris o virus) que indueixen al nostre petit felí la producció d’anticossos per fer front al microorganisme en qüestió. Per tant podem dir, que estimulen el seu sistema immunitari.

D’altra banda, un animal vacunat, no vol dir que no podrà emmalaltir. Ara bé, si entra en contacte amb l’agent infecciós, pot ser que no emmalalteixi o bé que els símptomes siguin més lleus que en un animal no vacunat.

L’efectivitat de la vacuna dependrà de molts factors, per això és tan important una bona revisió veterinària prèvia, l’animal ha d’estar en un bon estat de salut per fer front a la vacunació i aprofitar-la al màxim, així com seguir un correcte protocol vacunal.

3. De quines vacunes he de vacunar el meu gat?

Existeixen dos tipus de vacunes les essencials (recomanades) i no essencials (opcionals), la seva aplicació dependrà de l’estil de vida del nostre felí.

Les vacunes essencials pel gat són les que protegeixen contra la Panleucopenia Felina (FPV), Herpesvirus/ Rinotraqueitis (FHV -1) i el Calicivirus Felí (FCV). El que anomenem vacuna trivalent. La ràbia en funció de la geografia entraria dins d’aquest grup. A Catalunya no és essencial.

D’altra banda, les vacunes no essencials són les que protegeixen per la Peritonitis Infecciosa Felina (PIF), el Coronavirus Felí o la Leucèmia (Felv) entre d’altres.

4. Quan he de vacunar el meu gat?

La majoria dels gatets estan protegits amb anticossos maternals les primeres setmanes de vida, per aquest motiu, i tal i com recomana la World Smal Animal Veterinary Association (WSAVA), s’iniciarà el protocol vacunal per a les vacunes essencials, a les 6-8 setmanes de vida i es repetirà cada 2-4 setmanes fins a les 16 o més. Revacunarem entre els 6 mesos i l’any de vida, i posteriorment cada 1-3 anys en funció del risc del gat.

En cas d’iniciar la pauta en animals adults, generalment, es recomanen 2 dosis separades de 2-4 setmanes i posteriorment com en els cadells, cada 1-3 anys en funció del risc del gat.

Per a més informació, us recomanem llegir la nostra pàgina Pautes de Vacunació en gossos i gats.

D’altra banda, com succeeix amb els nens, cada cop existeix més gent que per varies raons no volen vacunar a les seves mascotes. Mixers i Tatanus volem enfatitzar la impotrància de les vacunes, sempre són imprescindibles, són prevenció, sempre i quan estiguin ben administrades amb el protocol adient i personalitzat.

Adjuntem un article molt interessant al respecte publicat a la vanguàrdia el passat mes de maig. alerta-antivacunas-gatos-perros-enfermedades-mortales-rabia.html

Per a qualsevol dubte poseu-vos en contacte amb nosaltres.

Contacta’ns

Publicado por mixersitatanus

Veterinària a domicili.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: