Els paràsits externs. Què són i com els podem combatre i prevenir.

En aquest post us explicarem què són els paràsits externs o ectoparàsits,i com els podem combatre i prevenir.

Què són?

Els paràsits són organismes cel·lulars que necessiten d’un altre organisme per alimentar-se i/o reproduir-se. Els paràsits externs o ectoparàsits s’instal·len en el pelatge de les nostres mascotes.

Els ectoparàsits més habituals en les nostres mascotes són les Puces, les Paparres, els Àcars i els Polls.

A continuació explicarem els cicles de les puces i les paparres i quins efectes poden produir als nostres peluts.

A. Puces

Les puces no només podem afectar a les nostres mascotes produint alteracions a la pell com picors i reaccions cutànies, també poden produir anèmies entre altres alteracions i transmetre’ls paràsits interns.

Cicle de Vida de la Puça

El cicle de vida de la puça, tal i com mostra el dibuix, està compost per les fases d’ou, larva, pupa i adulta. El cicle té una durada de setmanes a varis mesos en funció de les condicions ambientals.

  1. Puça Adulta: La femella és l’encarregada d’ingerir sang i pondre entre 4 i 40 ous diaris.
  2. Ous: Aquests, cauen del pelatge de l’animal al entorn, mantes, sofà, herba…
  3. Larves: Els ous eclosionen a larves en un període de 1 a 12 dies. Després, s’alimenten de femtes d’adults i restes orgàniques. Aquest estat pot durar de 4 a 18 dies, fins que passa a pupa.
  4. Pupes: Si les condicions ambientals són favorables, sortirà immediatament de la fase de pupa a puça adulta, sinó poden estar en aquest estat fins a 6 mesos. Són les vibracions i l’escalfor de les nostres mascotes els desencadenants per a que la pupa surti.

Els ambients freds fan que es ous morin abans d’eclosionar, i la humitat inferior al 50% mata a les larves.

En les nostres latituds, pel bon clima i les calefaccions de casa, l’ambient és molt favorable per a les puces i per tant n’hi ha tot l’any, encara que és a l’estiu quan n’hi ha més.

B. Paparres

De la mateixa manera que la puça, les paparres poden produir alteracions cutànies, però també transmetre greus malalties com Babesia spp, Borrelia sp o Ehrlichia spp a través de la seva saliva.

Cicle de Vida de la Paparra

El cicle de vida de la paparra, tal i com mostra el dibuix, està compost per les fases de ou, larva, nimfa i adulta. Les paparres presents en el nostre país tenen un cicle de 3 hostes, on després de cada estadi d’alimentació cau de l’animal i muda per posteriorment buscar un altre animal.

  1. Paparra Adulta: Pon els ous en el medi ambient i després mora.
  2. Ous: Maduren en el medi ambient en 1-2 mesos i neixen les larves.
  3. Larves: Ràpidament es situen sobre els pasts o arbusts petits, per tal de poder trepar al seu hoste, en aquest cas al gos/gat . Una vegada alimentades cauen i muden al estadi de nimfes.
  4. Nimfes: S’alimenten d’un nou hoste i muden de nou per convertir-se en adultes.Les femelles adultes s’alimentaran un màxim de 14 dies, incrementant la seva mida i formant els ous en el seu interior.

Les femelles adultes s’alimentaran un màxim de 14 dies, incrementant la seva mida i formant els ous en el seu interior.

En condicions favorables, el cicle biològic de la paparra es desenvolupa en 2 mesos, ara bé, pot durar més de 900 dies si l’ambient no resulta benigne per a la vida del paràsit.

Com les podem prevenir?

Existeixen en el mercat molts productes per prevenir i eliminar tant les puces com les paparres. És molt important assessorar-nos bé de la durada del producte, principi actiu i espècie de destí.

Pels problemes dermatològics que poden produir, així com les malalties que poden transmetre les puces i les paparres, Mixers i Tatanus recomanem que els nostres peluts estiguin tot l’any protegits. Això sí, seguint estratègies diferents en funció de cada cas i de l’època de l’any.

Per a qualsevol dubte poseu-vos en contacte amb nosaltres.

Contacta’ns

 

Publicado por mixersitatanus

Veterinària a domicili.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: