L’esterilització en gossos/es i gats/es. Beneficis i Fals Mites.

Per a molts de vosaltres esterilitzar la vostra mascota és una decisió molt difícil de prendre. En el següent post explicarem que és l’esterilització en gossos/es i gats/es, descriurem els beneficis que comporta i destruirem els fals mites

En què consisteix l’esterilització?

L’esterilització és el mètode mitjançant el qual aconseguim que un animal sigui estèril, és a dir, que no pugui tenir descendència.

En alguns casos es pot realitzar mitjançant fàrmacs, l’efecte dels quals són temporals, però el més recomanable per a les vostres mascotes és l’esterilització quirúrgica permanent.

La tècnica quirúrgica més utilitzada en gates i gosses és la ovariohisterectomia, que consisteix en  la resecció dels dos ovaris i de la matriu. Mentre que en el gat i el gos és la orquiectomia, mitjançant la qual s’extirpen els testicles.

Són intervencions quirúrgiques rutinàries en qualsevol clínica veterinària, amb un percentatge d’èxit molt elevat, però comporten un cert risc.

L’edat recomanada per fer-ho és abans de l’inici de a pubertat, al voltant dels 6-9 mesos, abans del primer zel en les femelles.

Beneficis de l’Esterilització

  • En gates i gosses:
    • Redueix el risc de patir tumors mamaris
    • Elimina el risc de patir tumors ovàrics
    • Evita les infeccions de la matriu anomenades piometra
    • Evita les pseudogestacions
    • Evitem les gestacions, abandonaments i sobrepoblació de gossos i gates
  • En gats i gossos:
    • Evita els tumors testiculars
    • Preveu els possibles tumors prostàtics, perianals i la hiperplàsia benigna prostàtica
    • Evitem les gestacions, abandonaments i sobrepoblació de gossos i gats

Destruint Mites sobre l’Esterilització

Mite 1: Les gosses i gates han de tenir al menys un zel ja que sinó el seu creixement es pot veure afectat

No existeix cap estudi clínic que ho demostri. Esterilitzar a una femella abans del seu primer zel redueix gairebé a zero la possibilitat de desenvolupar un tumor mamari, ja que aquest és hormonodependent. La probabilitat s’incrementa significativament amb cada zel.

Mite 2. Les gosses i gates han de ser mares com a mínim una vegada per desenvolupar el seu comportament maternal i per reduir el risc de tumors mamaris

De la mateixa manera que en el mite anterior, no existeix cap estudi clínic que ho demostri.

Mite 3. Millor no esterilitzar les mascotes ja que canvien el caràcter, es tornen ‘tontos’, i redueixen la seva activitat

Amb l’esterilització es suprimeixen els comportaments reproductius (marcatge amb orina, agressivitat, marcatge, escapin darrere les femelles… ) en cap cas variaran les seves ganes de jugar i capacitat d’aprenentatge.

Mite 4. Després de l’esterilització s’engreixen

El seu metabolisme pot variar pel canvi hormonal produït com a conseqüència de l’esterilització. El que fa engreixar les nostres mascotes és que ingereixin més calories de les que necessiten, per tant estiguin esterilitzats o no adequarem la seva ingesta segons les seves necessitats.

 

Mixers i Tatanus pel fet de ser veterinària a domicili i no disposar de quiròfan no oferim aquest servei, però sí us podem assessorar sobre el tema.

Per a més informació poseu-vos en contacte amb nosaltres.

Contacta’ns

 

 

 

 

 

 

Publicado por mixersitatanus

Veterinària a domicili.

Deja un comentario