En aquest post respondrem algunes preguntes per tal d’entendre que és la leishmaniosis canina.
Què és la Leishmaniosis?
És una malaltia greu que afecta al gos produïda per un paràsit, un protozou unicel·lular, del gènere leishmania. Si no es tractada pot ser letal.
Pot afectar als humans?
Sí, es pot transmetre als humans per això es diu que és una zoonosi.
Com es transmet la malaltia?
Es transmet mitjançant la picada de la femella d’un mosquit del gènere flebotom. Aquestes s’infectaran a l’ingerir la sang d’un hoste infectat. Quan la mosquit torni a ingerir sang d’un altre gos li inocularà el paràsit.
Com són aquests mosquits?
Els flebotoms són insectes de mida petita, amb dues ales que no emeten soroll de brunzit al volar. Quan es disposen a picar, salten amb les ales alçades sobre el cos
de l’animal. Durant el dia romanen en repòs, iniciant la seva activitat quan es pon el sol.
On viuen els flebotoms?
Aquests mosquits són estacionals i habiten en zones humides i temperades. Sent el període d’activitat d’abril fins a novembre, quan les temperatures estan per sobre d’aproximadament els 18ºC.
Quin risc té el meu gos d’emmalaltir?
La leishmaniosis canina és endèmica al nostre país, essent la seroprevalença de la nostra zona d’un 8-16% i on el 25-30% dels gossos són portadors asimptomàtics, és a dir, que són portadors del paràsit però no manifesten símptomes.
Quan temps passa des de que el mosquit inocula el paràsit fins que el gos emmalalteix?
El període d’incubació pot variar de mesos a anys en funció de l’animal.
Quins símptomes veuré en el meu gos si està infectat?
Hi ha dos formes de leishmaniosis la visceral i la cutània. Els símptomes poden ser molt diversos, la leishmaniosi és camaleònica, podent generar pèrdua gradual de pes, pèrdua de massa muscular, vòmits, diarrees, problemes cutanis, dolor articular…
Com puc prevenir la Leishmaniosis?
És molt important entendre que no hi ha res que protegeixi per a la malaltia al 100%, es recomana, adoptar un conjunt de mesures per tal de minimitzar el risc de contraure la malaltia. A continuació les enumerem:
- Pipetes antiparasitàries
- Collar antiparasitari
- Vacuna. Protegeix al voltant d’un 70%.
- Domperidona. Fàrmac que s’aconsella administrar-lo durant un mes seguit 3 vegades l’any. Redueix el risc de desenvolupar la infecció activa de leishmaniosis i la malaltia clínica en cas de contacte amb la Leishmania.
Com es tracta la leishmaniosis?
El tractament dependrà del nivell d’infecció i les alteracions orgàniques que presenti el gos. La majoria de les vegades la curació complerta serà difícil, per això els controls periòdics seran molt importants.
És molt important un diagnòstic precoç per tal de fer front a la malaltia. Per aquest motiu recomanem de manera rutinària realitzar el kit de diagnòstic ràpid.
Per a més informació poseu-vos en contacte amb nosaltres