Toxoplasmosis, Gats i Embarassades

Una pregunta que sovint ens realitzeu, sobretot en el cas de les famílies ‘embarassades’, és sobre el toxoplasma i com pot afectar durant la gestació. En aquest post descriurem el cicle evolutiu d’aquest protozou, com pot afectar a la nostra mascota i les mesures profilàctiques a prendre.

CICLE EVOLUTIU

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1245178900720142
 • Toxoplasma es una espècie de protozou paràsit que infecta a la majoria de mamífers, inclòs l’home. La infecció en gats és especialment important, ja que és l’únic hoste definitiu, per tant, és l’hoste en el qual es desenvolupen les formes adultes o fases sexuals del paràsit.
 • Els gats s’infectaran mitjançant la ingestió de femtes o teixits infectats de rates, ocells …, o de manera congènita (a través de la placenta). Posteriorment eliminaran en les femtes milions de ooquists que es convertiran en infecciosos en pocs dies. Podent infectar a gallines, ovelles, vaques…  si ingereixen herba amb contaminada, on quedaran enquistats a la seva musculatura. Si posteriorment aquestes vísceres crues son ingerides per rosegadors o ocells també quedaran infectats, posteriorment els gats al ingerir-los s’infectaran tancant així el cicle.
 • Els humans ens podem infectar mitjançant el consum de verdures o fruites, com a conseqüència de la manipulació en el camp o en els punts de venda de persones amb mans contaminades, de carn crua infectada o directament amb la ingesta de la femta de gat. En la majoria de persones la infecció amb toxoplasma no genera gaires problemes de salut, però en dones embarassades por causar problemes cerebrals al fetus entre d’altres.

COM AFECTA EL TOXOPLASMA A LA NOSTRA MASCOTA

Els símptomes que podrem observar en els gats dependran de la localització del paràsit. Si romanen en el sistema gastrointestinal els produirà diarrees però si estan en altres òrgans observarem símptomes inespecífics com febre, pèrdua de pes o anorèxia. També poden ocasionar símptomes respiratoris, alteracions neuromusculars o articulars o problemes oculars.

MESURES PROFILÀCTIQUES

Les mesures que cal prendre per tal de no contaminar al nostre gat ni nosaltres amb toxoplasma són les següents:

       • Evitar els hàbits caçadors dels nostres gats
       • No alimentar-los amb carn crua o vísceres
       • Netejar a diari el sorral i evitar que una dona embarassada ho faci
       • Si es treballa al camp utilitzar guants
       • Rentar bé les fruites i verdures abans d’ingerir-les
       • Cuinar bé la carn
       • No consumir aigua estancada o d’origen desconegut

Per a més informació contacta amb nosaltres

CONTACTA’NS

   

 

Publicado por mixersitatanus

Veterinària a domicili.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: