Què és el Microxip? AIAC/ANICOM??

Microxip. Veterinaria a Domicili

Què és el microxip?

És una petita càpsula de vidre bio compatible, de la mida d’un gra d’arròs, que conté un codi alfanumèric de 15 dígits. Mitjançant la lectura del qual, amb un lector específic, ens permet accedir a la informació del propietari, emmagatzemada en una base de dades. Estan preparats per durar tota la vida de l’animal.

És el mateix portar el microxip que estar donat d’alta?

No. Com s’ha esmentat anteriorment, tots els microxips porten la seva numeració, reconeguda pels lectors. Però si no estan donats d’alta en cap registre no podrem localitzar el propietaris. Per tant, CAL ACTIVAR EL MICROXIP, en un registre on hi hauran les dades del propietari i de l’animal.

Quins registres hi ha a Catalunya?

A Catalunya, a diferència de les altres comunitats autònomes, hi ha dos registres, l’ANICOM, eina posada en marxa l’any 2011 per la generalitat de Catalunya, per tant és públic. I d’altra banda  l’Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia (AIAC)  servei privat ofert des del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya.

Què és l’ANICOM?

L’ANICOM és l’aplicació informàtica que s’utilitza per activar el microxip d’una mascota en el RGAC (Registre General d’Animals de Companyia).
La inscripció dels animals de companyia a l’ ANICOM es obligatòria.

Mixers i Tatanus estem autoritzats a donar d’alta els microxips en aquest registre.

Quan es perd o localitza una mascota inscrita en aquest registre a Catalunya es pot contactar amb l’ ANICOM a través dels telèfon 93 567 42 00 (7.30-15 h Dilluns -Divendres) i 93 561 70 00 o el e-mail:  anicom.tes@gencat.cat

Què és l’AIAC?

És un arxiu que van crear els veterinaris clínics catalans l’any 1988. Va ser una iniciativa pionera Europea.
La inscripció dels animals de companyia a l’ AIAC no es obligatoria.
Quan es perd o localitza una mascota inscrita en aquest registre a Catalunya es pot trucar al 934189294. Servei actiu les 24 hores del dia, tots els dies de l’any.

Què succeeix si perdo el meu pelut fora de Catalunya o España?

Existeixen altres plataformes que serveixen per a que les dades dels animals de companyia inscrits en registres locals com ANICOM o AIAC, puguin compartir-se a nivell nacional o internacional.
Aquestes plataformes son d’accés públic i són: REIAC, EUROPETNET i PETMAXX.
REIAC (Red Española de Identificación de Animales de Compañía) és una xarxa informàtica que agrupa les dades dels diferents arxius existents a Espanya (AIAC comparteix les seves dades amb REIAC però ANICOM no).
EUROPETNET és un grup d’associacions que inclou arxius locals i nacionals de diferents països europeus (ANICOM comparteix les seves dades a Europetnet).
PETMAXX es defineix com una plataforma universal, ja que agrupa arxius d’identificació de PET no només d’Europa, sinó també d’Àsia, Amèrica i Oceania (AIAC comparteix les seves dades sobre PETMAXX).

Quines son les recomanacions de Mixers i Tatanus?

Com s’ha explicat, és obligat que les nostres mascotes, gossos, gats i fures,  portin microxip i estiguin donats d’alta al menys al registre ANICOM. Des de Mixers i Tatanus recomanem també l’alta al registre AIAC per les següents consideracions:

  • Disposa d’un telèfon d’atenció al públic 24 hores al dia tots els dies de l’any.
  • Facilita la localització del teu pelut si s’ha perdut durant un viatge fora de Catalunya, a Europa i molts països d’Àsia, Amèrica i Oceania. Recordem que comparteix dades amb REIAC i PETMAXX.

Qualsevol canvi de dades com pot ser el número de telèfon, adreça… així com un canvi de nom del propietari de la mascota cal comunicar-ho d’immediat al vostre veterinari, per tal de poder fer les modificacions corresponents als registres. Moltes vegades no es localitzen els propietaris per aquest motiu.
D’altra banda recordeu de censar-los al vostre ajuntament ja és obligat per portar un cens municipal d’animals de companyia (gossos, gats i fures). La persona propietària de l’animal té un termini de 3 mesos des del naixement de l’animal o de 30 dies des de la data d’adquisició, el canvi de residència, la mort de l’animal o la modificació d’altres dades incloses en el cens per comunicar-ho al cens municipal. Prèviament a la inscripció de l’animal en el cens municipal, l’animal ha d’haver estat identificat amb microxip per un veterinari.

Publicado por mixersitatanus

Veterinària a domicili.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: